wEdERiK dE bACkeR
 

LEOPOLDPARK

AUDIOFICTIE

Na een reeks tegenslagen, beslissen Lumana en zijn moeder Katrin om hun kleine aftandse zoo te sluiten. Ze laten Duitsland achter zich en kopen een stuk land in Congo.  Hij werkt - samen met zijn moeder - een nieuw concept uit: Leopoldpark, een koloniaal belevingspark, waar toeristen de rol van kolonist of gekoloniseerde op zich kunnen nemen en zo al doende ervaren hoe onderdrukking voelt.  Een avonturenpark waar toeristen kunnen ervaren wat het betekent om te koloniseren en te koloniseren. Op die manier hoopt Lumana dat de bezoekers vergelijkbare situaties in de toekomst kunnen herkennen en vermijden.

“We moeten leren uit de fouten van het verleden”, zegt hij. “En leren, dat doe je het beste al doende.”

Leopoldpark is een satirische radioreeks van Lucas Derycke en Wederik De Backer, voor de Duitse radio-omroep WDR.
De reeks werd uitgezonden in december 2018.

Scenario: Wederik De Backer en Lucas Derycke
Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq) en Princesse Mansia M’Bila.
Stem: Ursula Werner, Elvis Clausen, Eric Kabongo, Melodie Wakivuamina, Robert Reuter, Dominic Vratz, Jelle De Beule, Sebastian Krähenbühl, Krunoslav Sebrek, Benjamin Höppner, Vera Turpyn, Daniel Breitfelder, Mareike Beykirch, Altine Emini, Patrick Rameau, Rabea Wyrwich, Anna Lucia Gualano,  Johannes Benecke, Pieter Bouwman, Moritz Führmann, Kordula Leiße, Michael Müller en Andreas Helgi Schmid.
Vertaling: Angela Kuhk
Regieassistent: Hanna Steger
Regie: Wederik De Backer en Lucas Derycke
Dramaturgie: Christina Hänsel

 
In ‘koloniseren’ zit het woord ‘leren’. We moeten leren uit de fouten van het verleden. En dat doe je het beste al doende.
— Lumana
 
 

03-Wit-vlak.jpg

DE S53

RADIODOCUMENTAIRE

Het station van Gent-Sint-Pieters, België. Twintig voor elf ‘s avonds. Over twee minuten vertrekt de S53, de laatste trein van Gent-Sint-Pieters naar Beervelde.
Een treinbegeleider kijkt naar een groep twintigers wat verderop. Tientallen dik ingepakte reizigers staan te wachten op de trein naar Beervelde, een piepklein dorp in Oost-Vlaanderen.
Het zijn transmigranten: ze zijn illegaal in België maar vragen geen asiel gaan omdat ze liever naar Engeland willen. Vanuit Beervelde proberen ze te voet de snelwegparking langs snelweg E17 te bereiken. Daar de vrachtwagen op, richting Calais.
Elke avond opnieuw riskeren jonge mannen en vrouwen hun leven om Engeland te bereiken.

'De S53' is een portret van mensen die de grote krantenkoppen zien voorbijtrekken, maar er niets aan doen. Want wat kunnen ze doen? Wat kunnen ze veranderen? Wat kan je doen voor mensen die L'autre Côté proberen te bereiken?

---

Interviews & Regie: Tinne Claes & Wederik De Backer
Montage & Mixage: Wederik De Backer
Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq).

‘De S53’ werd begeleid door Ottoline Rijks en uitgezonden op NPO Radio 1.

Met de steun van Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

 
S53 - met logo's.jpg
Ik ben alleen naar hier gekomen. Ik ben vertrokken toen ik elf was, samen met een buurmeisje. ‘s Nachts. Zonder het mijn familie te zeggen.
— Meisje uit Eritrea
 

03-Wit-vlak.jpg

ALMANAK

AUDIOFICTIE

Tientallen jaren lang was zaal De Meibloem in de Brugse Poort in Gent the place to be voor de bewoners van de Brugse Poort. In haar lange geschiedenis was De Meibloem een socialistische feestzaal, een jeugdclub en een cinema.Kortweg: een bijzondere plek, waar elke bewoner bijzondere herinneringen aan heeft. De één vond er zijn eerste liefde op het eerste verdiep van Cinema Rio, de ander waggelde er voor het eerst dronken buiten in de T-Klub.

De Meibloem is er niet meer, de verhalen en anekdotes wel. Wederik De Backer trok de wijk en de archieven in, op zoek naar de mooiste anekdotes over de Brugse Poort en zijn bewoners. Aan de hand van die anekdotes maakte hij ‘Almanak’, een luisterspel over De Meibloem.

‘Almanak’ is een kruising tussen feit en fictie, verteld door buurtbewoners, gespeeld door acteurs. Oral history met een hoek af. Over het eerste verdiep van Cinema Rio, de T-Klub en De Internationale.

Een Gents hoorspel, met Gentse acteurs, over de mooiste wijk van Gent.
Met de stemmen van Simon De Winne, Brenda Bertin, Guido Lauwagie, Aziz Boukhzar, Margriet Bruggeman, Marthe Schneider, Yousef Zayyani en Luk De Bruyker.

Gemaakt in opdracht van DeKoer.

‘Almanak’ werd in 2017 ‘Best European Radio Drama’ op de prestigieuze Europese mediaprijs Prix Europa, en won prijzen op het UK International Radio Drama Festival in Engeland, The International Sarah Awards in New York, de Gran Prix Nova in Roemenië en de Prix Marulic in Kroatië.

Link to the English transcript.

 
Wat staat op het venster?
’MAROKKAANSE BAKKERIJ’
Als je een Turks brood wilt, moet je maar naar een Turkse bakker gaan.
 

03-Wit-vlak.jpg
 
Mihais tekening van het moment dat hij in de podcast hervertelt.

Mihais tekening van het moment dat hij in de podcast hervertelt.

PURPLE RAIN

PODCAST

In de gevangenis van de Begijnenstraat in Antwerpen, maken de gevangenen een radioprogramma van één keer per maand met interviews en muziek; poëzie en waargebeurde verhalen.
Mihai - een pseudoniem dat hij zelf heeft gekozen - heeft een levenslange geschiedenis van drugs en psychoses. Hij vertelt het verhaal van de noodlottige dag die hem in de gevangenis deed belanden.

Deze aflevering werd geproduceerd voor de Amerikaanse podcast Unfictional, van het publieke radiostation KCRW, in samenwerking met Radio Begijnenstraat.

Muziek van tram6o4/akkafscene en Studio Ree (Frederik De Clercq).
Extra stemmenwerk van Emil Safta, Mihaela Predan en Joris Van Damme.

Beluister de aflevering hier op de website van KCRW.


03-Wit-vlak.jpg
 
In de gevangenis zitten is gemakkelijk. Je moét hier alles. Opstaan. Eten. Slapen. En dat moéten, dat kan ik. Maar weer buiten komen is moeilijk.
— Sonny

SONNY

RADIODOCUMENTAIRE

Een half jaar lang maakte ik voor Radio Begijnenstraat opnames met de gevangen van Vleugel F, in de Begijnenstraat in Antwerpen. Deze documentaire is het portret van één gevangene: Sonny. 

Gemaakt voor NPO Radio Doc (Nederland).

Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq).


Eindredactie door Jair Stein. 
Heel veel dank aan Katrin Lohmann en Nelle Van Damme van Radio Begijnenstraat.


03-Wit-vlak.jpg
 
Hij lag daar, tussen beeldschermen en infuuszakken. Zijn ogen dicht. Een windel rond zijn hoofd.
Ik weet nog dat ik met mijn ogen geknipperd heb, alsof ik een foto nam. Om dat beeld voor altijd te bewaren op mijn netvlies.
— Lien

HELLHOLE

AUDIOFICTIE

Lien dwaalt rond aan het kanaal in een stad, onduidelijk waar ze naartoe wandelt of naartoe wilt. Ze stelt uit. Ze weet dat ze naar het ziekenhuis zou moeten gaan, op bezoek bij haar moeder. Dat wordt van haar verwacht. 
Maar het lukt niet. Ze heeft het niet zo voor ziekenhuizen. Dat brengt het verlies van haar broer opnieuw te dichtbij.

"A Walk Through A Hellhole" is een audioverhaal over angst, verlies en kinderen die scheetjes in elkaars gezicht laten.

Met de stem van Sofie Palmers.
Duur: 20 minuten.
Dank aan Tinne Claes, Julia Eckhardt en de gemeente Molenbeek.
Een productie van De Zieke Steur, in opdracht van Q-O2.


03-Wit-vlak.jpg

BENT DIE IEDEREEN KENT

RADIOFICTIE

De Six Degrees of Separation gaan niet op voor Bent. Hij kent letterlijk élke gast van Annemie. Hij liep Dirk De Wachter tegen het lijf op een kinderfuif, werd gepest door Luc Janssen, leerde Fikry El Azzouzi autorijden en werd meermaals afgewezen door Veronique Leysen. Bent is de man die iedereen kent.

Elke dag nam hij aan het begin van De Bende Van Annemie op Radio 1 anderhalve minuut de tijd om herinneringen op te halen, uit de biecht te klappen of achterstallige rekeningen te vereffenen.

Lees hier de volledige bio van Bent.

Radiorealisatie: Wederik De Backer, Thomas Morlion en Lucas Derycke.

 
Enkele van de goede vrienden, concullega’s en kennissen van Bent.

Enkele van de goede vrienden, concullega’s en kennissen van Bent.


03-Wit-vlak.jpg

OPERATIE HUISVADER

RADIODOCUMENTAIRE

Steven maakte jarenlang deel uit van de elitetroepen van het Belgisch Leger. Tot op een dag niets meer lukte. Door een posttraumatische stressstoornis werd hij op non-actief geplaatst. Zijn nieuwe missie: huisvader.

Alles wat hij doet, doet hij met de toewijding en de discipline van een militair. Maar ’s nachts, wanneer er geen afleiding is, vindt het verleden zijn weg terug.

“Ik slaap heel slecht en ik droom elke nacht. Heel zware dromen. En als ik wakker word, zit die droom in mijn lichaam.”

Script en montage: Lucas Derycke en Wederik De Backer

Interviews: Steven Gelders

Stem: Katrin Lohmann

Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq).

‘Operatie Huisvader’ werd begeleid door Jair Stein en uitgezonden op NPO Radio 1 én als podcast aangeboden bij het Vlaamse Radio 1 in de reeks Iemand.

 
Strijken is een deel van mijn missie. Ik doe dat gedetailleerd. Ik neem geen seconde rust. Het is mijn missie om huisvader te zijn.
— Steven Gelders
operatiehuisvader
 

03-Wit-vlak.jpg
 
Als het regent in Brussel, dan druppelt het in Ruiselede.
— Het zou een quote kunnen geweest zijn uit één van de mockumentary's. Maar het was het niet.

GEWONE MENSEN

RADIOFICTIE

‘Gewone Mensen’ is een satirische radioreeks over grote gebeurtenissen en de aandoenlijke Belgische bijwerkingen. Vijfentwintig mockumentary’s - grappige, fictionele documentaires - over de gewone man, en hoe hij het altijd aan zijn kloten heeft.

‘Gewone Mensen’ werd genomineerd in de Prix Europa 2015.

Radiorealisatie: Wederik De Backer, Thomas Morlion en Lucas Derycke.

————

‘Ordinary People’ is a radio fiction series about big events and their ridiculous Belgian side effects. A series that keeps up with current events without the need to be explanatory or verifiable. Made for the Belgian radio station “Radio 1“.

Link to the English transcript.


03-Wit-vlak.jpg

PLANTREKKERS

PODCAST

Plantrekkers is een onafhankelijke tweewekelijkse podcast, met een lichte voorkeur voor character driven documentaires en radiofictie. Radiomakers Wederik De Backer en Lucas Derycke nodigen verschillende makers uit om zelf een stuk te maken. Radiomakers, tv-makers, journalisten, muzikanten en fictieschrijvers krijgen carte blanche.
Zo wil Plantrekkers een plek zijn waar makers met elkaar en het publiek in aanraking komen. Een avontuurlijke plek, waar de luisteraar nooit echt weet wat te verwachten.

Luister naar Plantrekkers via Apple Podcasts, Spotify of www.plantrekkers.be.

Programmatie: Lucas Derycke en Wederik De Backer

Jingles: Studio Ree (Frederik De Clercq)

Vormgeving: Anemoon De Backer

 
logo 2000-2000.jpg
We zijn plantrekkers, foefelaars, slimmeriken die regels omzeilen en het heft in eigen handen nemen. We kiezen voor de weg, eerder dan voor het doel.
 

03-Wit-vlak.jpg
 
527164_3599290575730_1338731489_n1.jpeg

SLAPEND RIJK

RADIODOCUMENTAIRE

Voor jonge starters wordt het steeds moeilijker om meteen een job te vinden. De banen liggen niet bepaald voor het oprapen. En als je dan iets vindt, is er stress, lange dagen en weinig vakantie… Maar kan het ook anders ? Doen wat je graag doet en er toch goed voor betaald worden? Deze documentaire, die ik maakte toen ik nog aan het RITCS in Brussel studeerde, is een onderzoek naar alternatieven om geld te verdienen en zo slapend rijk te worden.

Slapend Rijk won de Tweede Prijs op de NTR Podcastprijs 2012.

Radiorealisatie & muziek: Wederik De Backer

Uitgezonden bij: ‘Nacht Van Het Goede Leven’ (KRO, Radio 1 Nederland) op 10-09-2012, en ‘Holland Doc Radio’ (NTR, Radio 1 Nederland) op 4-11-2012.


03-Wit-vlak.jpg